12. URBANISM O temelie solidă pentru Noul București!

Bucureștiul se dezvoltă în mod haotic, fără o gândire clară, pe bază de planuri urbanistice zonale agresive și ilegale, care înghit spații verzi și duc în continuare la degradarea calității vieții bucureștenilor. O altă problemă e aceea că nu există o evidență exhaustivă și structurată a bunurilor Primăriei (clădiri, terenuri, bunuri mobile), o hartă a lor pe categorii, situație ce conduce la neglijări și abuzuri.

Ca primar general, am în vedere o dezvoltare armonioasă a orașului, bazată pe:

 • Deblocarea / refacerea Planului Urbanistic General (PUG), într-un mod absolut transparent și bazat pe colaborarea dintre Primăria Generală și primăriile de sector.
 • Deblocarea / actualizarea (finanțărilor) Planului Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) – portofoliul de proiecte pentru spațiul public din zona centrală.
 • Conectarea și sincronizarea datelor, planurilor și informațiilor (cadastru, patrimoniu, lucrări publice, trafic) folosind soluții GIS.
 • Sincronizarea PUG și PIDU cu: Planul Integrat de Calitate a Aerului, Planul de mobilitate urbană durabilă 2016-2030, Strategia Culturală a Municipiului București 2016-2026.
 • Corelarea dintre PUG, PIDU și Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) aflată în lucru, instrument obligatoriu pentru investiții de amploare.
 • Corelarea urgentă a viziunilor macro și operaționale din documentele de mai sus cu Planul Național de Investiții și Relansare Economică (lansat în iulie de Guvernul României), dar și cu liniile de forță din Planul de Redresare al Uniunii Europene (Next Generation EU) destinat combaterii efectelor crizei coronavirusului.

În același timp, am un plan pentru a da Capitalei un aspect civilizat, pornind de la zona centrală și rezolvând problema clădirilor degradate. Astfel:

 • Vom realiza consolidarea efectivă a clădirilor – fie din fonduri europene (pentru clădirile publice), fie din fonduri împrumutate (pentru clădirile private – credite fără dobândă pentru perioade lungi).
 • Multe clădiri din București se află în ruină (nu doar în centru, ci și în cartere), iar acest lucru e o rușine pentru o capitală europeană. E în special dureros faptul că s-au degradat clădiri simbol ale orașului, precum fostul Hotel Concordia, unde s-a decis în 1859 Mica Unire, cea dintre Moldova și Țara Românească sau fostul Cazino Victoria, de la intersecția Căii Victoria cu Bulevardul Dacia. Vom face loc în Centrul Istoric al orașului pentru meșteșugari, anticari, producători și comercianți de suveniruri – oameni care contribuie la dezvoltarea economică, ajută la atragerea turiștilor, dau farmec zonei.
 • Vom îmbunătăți relația Primăriei cu mediul de afaceri din zona centrală (restaurante, terase, mici afaceri), care se va putea baza pe contracte de închiriere pe termen lung și, în schimb, își va asuma responsabilități sporite privind aspectul clădirilor.
 • Vom lansa un Fond al Capitalei pentru salvarea clădirilor vechi, în pericol de distrugere. Cu bani publici, cu bani privați și cu fonduri europene vom putea salva multe clădiri istorice din București și vom păstra trecutul orașului pentru generațiile viitoare de bucureșteni și pentru toți românii.
 • Vom crea o Direcție de Inovare Urbană (după un model care există în Cluj-Napoca), prin care vom rezolva în mod creativ problemele dezvoltării și renovării în oraș.

 

 

Cuprins:

1. Ce înseamnă Noul București
Un oraș în care oamenii respiră mai bine, se mișcă mai bine, câștigă mai bine!

2. O guvernare de dreapta pentru Capitala României
Punem cetățeanul pe primul loc!

3. Mobilitate urbană
Din cartier în centru în maxim 25 de minute!

4. Respect pentru mediu
Creștem speranța de viață a bucureștenilor!

5. Creștere economică
Salariu mediu de 1400 de euro pentru bucureșteni!

6. Termoficare
De la faliment la încălzire eficientă!

7. Siguranța în primul rând
Un oraș protejat de riscuri!

8. Educație și performanță
Învățăm să fim mai buni!

9. Bucureștiul sănătos
Fără risipă sau jumătăți de măsură!

10. Capitala șanselor egale
Un oraș pentru oameni, un oraș pentru toți!

11. Cultură și solidaritate
Capitală Europeană a Culturii zi de zi!

12. Urbanism
O temelie solidă pentru Noul București!

13. Un oraș civilizat cu animalele

***

Pentru Noul București, fiecare vot e crucial. Fiindcă pe 27 septembrie, la alegerile locale, avem un singur tur și o singură șansă.

Dacă sunteți susținători ai PNL sau ai USR PLUS – sau dacă v-ați săturat de administrația Firea-PSD – veniți la vot pentru a da Bucureștiului un primar de dreapta și o majoritate de dreapta, PNL și USR PLUS.

Împreună votăm pentru schimbare, împreună construim Noul București!

Alături de dumneavoastră, Nicușor Dan

NOUL BUCUREȘTI
Programul lui Nicușor Dan

testimonial image

Este evident că îl votez pe Nicușor Dan. Îmi doresc pentru familia mea, pentru fiul meu, pentru nepotul meu să trăiască într-o Capitală normală.

Victor Rebengiuc - actor de film, teatru și televiziune, activist al societății civile
testimonial image

Sunt aici să susțin candidatura lui Nicușor Dan pentru ca Bucureștiul să devină ceea ce merită să fie: o Capitală europeană.

Claudiu Bleonț - actor de teatru si film
testimonial image

Îmi doresc ca acest oraș să aibă un viitor în care nu există mediocritate și impostură.

Claudiu Maier - actor de teatru și film
testimonial image

Dintre candidații viitoarei campanii electorale avînd ca țintă Primăria Capitalei, cel mai plauzibil, din punctul meu de vedere, este dl. Nicușor Dan.

Andrei Pleșu - filozof și scriitor, critic literar și de artă
testimonial image

Nicușor Dan este un om extrem de inteligent, curajos, dar și cu o capacitate de muncă inepuizabilă.

Oana Poenaru - Președinte al Asociației Salvați Bucureștiul

#noulbucuresti

Bucureștiul are acum șansa extraordinară a schimbării și nu trebuie s-o irosească. Îndemn toți bucureștenii să vină la vot, să voteze pentru Noul București și să nu risipească voturile pe candidații fără șanse. Împreună scăpăm de administrația Firea-PSD și construim orașul pe care ni-l dorim!

Ziarul NOUL BUCUREȘTI

Anul 1, Nr. 1, Septembrie 2020

© 2020, Nicușor Dan. Toate drepturile rezervate.