4. Respect pentru mediu – Creștem speranța de viață a bucureștenilor!

Situația mediului înconjurător s-a înrăutățit considerabil în ultimii patru ani de zile, iar cea mai clară dovadă în acest sens este condamnarea României la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru poluarea aerului din Capitală.

Iar din cauza poluării aerului, speranța de viață a bucureștenilor se micșorează în medie cu patru ani de zile, conform datelor din acest an ale Institutului Național de Sănătate Publică.

În același timp, Bucureștiul n-a rezolvat încă problema mizeriei, fiind în continuare un oraș asaltat de gunoaie, cu mult prea multe spații virane și clădiri degradate – focare de boli și factori care agravează poluarea urbană.

Viitoarea administrație locală de dreapta va oferi locuitorilor Capitalei un oraș mai curat, cu aer mai curat, ape și lacuri mai curate.

Avem cinci direcții importante de acțiune pentru ca, la finalul mandatului 2020-2024, să avem un București în care să se respire mai bine și să se trăiască mai sănătos și mai mult:

✔ Combaterea activă a poluării

✔ Extinderea spațiilor verzi

✔ Investiții în eficiența energetică a clădirilor

✔ Managementul superior al deșeurilor

✔ Stimularea soluțiilor nepoluante de transport urban

Combaterea activă a poluării

 • Vom introduce un program eficient de spălare periodică a străzilor.
 • Vom implementa obligativitatea eliminării dispersiei prafului și pulberilor provenite din activitățile de construcții și demolări, prin procedee precum udarea. În paralel, vom responsabiliza și eficientiza Poliția Locală pentru monitorizare și intervenție în privința respectării standardelor de lucru în șantiere.
 • Vom lărgi rețeaua de senzori și de stații de monitorizare a aerului. Acestea vor fi poziționate corect (actualmente 6 dintre cele 8 stații sunt poziționate în pădure sau în apropierea unor zone verzi, oferind o imagine deformată a realității de mediu din București), iar datele vor fi comunicate transparent publicului bucureștean și Agenției Europene de Mediu. Susținem integrarea rețelelor private de senzori în sistemul public de monitorizare a calității aerului, în condițiile respectării cerințelor de acreditare.
 • Vom elimina, prin Poliția locală, locurile în care se depozitează ilegal gunoaie.
 • Vom verifica, în parteneriat cu alte instituții, respectarea de către gropile de gunoi din proximitatea Capitalei a reglementărilor în privința captării gazelor și limitarea emanațiilor de dioxid de sulf.
 • Vom identifica terenurile și imobilele degradate (care sunt un factor major în generarea de praf și pulberi) și vom impune proprietarilor, oricare ar fi ei, luarea de măsuri active pentru limitarea impactului negativ de mediu.
 • Vom realiza, în colaborare cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, o monitorizare severă a arderilor ilegale de deșeuri în zona șoselei de centură și în localitățile limitrofe Capitalei (inclusiv cu ajutorul dronelor), propunând intervenții prompte împotriva celor vinovați.

Extinderea spațiilor verzi

 • Vom debloca și vom finaliza Registrul Spațiilor Verzi, pe care actuala administrație a Capitalei l-a neglijat (neglijență pentru care a și fost amendată de către Garda de Mediu). Cu acest registru vom putea face un management corect al spațiilor verzi, împiedicând mult mai eficient asaltul asupra acestora și putând realiza un program real de plantare de arbori.
 • Vom demara proiectul Centura Verde a Bucureștiului, ignorat de actuala administrație a Capitalei, deși a fost aprobat în Consiliul General al Capitalei încă din 2017.
 • Vom crea o pădure urbană în spatele stadionului Ghencea, pe cele 20 de hectare din zonă care aparțin primăriei. Investiții în eficiența energetică a clădirilor
 • Vom accelera programul de reabilitare termică a clădirilor publice și private din toate sectoarele Capitalei, dând prioritate atragerii de fonduri europene pentru finanțarea proiectelor și folosind instrumente financiare și fiscale pentru a stimula investițiile proprietarilor privați.
 • Vom încuraja noile construcții cu amprentă verde, care să reducă substanțial consumul de energie pentru încălzire.

Managementul superior al deșeurilor

 • Vom introduce colectarea selectivă a deșeurilor utilizând fonduri europene.
 • Vom încuraja economia circulară prin stimularea recuperării și refolosirii obiectelor de folosință îndelungată și vom deschide centre ale Primăriei Generale pentru colectarea și reutilizarea bunurilor care ar fi devenit altfel deșeuri.

Stimularea soluțiilor nepoluante de transport urban

 • Vom realiza un sistem adevărat de piste de biciclete în Capitală, cu ajutorul fondurilor europene.
 • La intersecția dintre preocuparea pentru mediu și modernizarea transportului public urban, vom da prioritate transportului electric și hibrid în București, înnoind parcul auto al STB cu autobuze hibrid, mai puțin poluate și convertind autobuzele vechi în troleibuze.
 • Vom extinde rețeaua de alimentare cu energie pentru automobilele electrice și vom introduce stimulente financiare și fiscale pentru achiziția de autoturisme private electrice sau hibride.

Cuprins:

1. Ce înseamnă Noul București
Un oraș în care oamenii respiră mai bine, se mișcă mai bine, câștigă mai bine!

2. O guvernare de dreapta pentru Capitala României
Punem cetățeanul pe primul loc!

3. Mobilitate urbană
Din cartier în centru în maxim 25 de minute!

4. Respect pentru mediu
Creștem speranța de viață a bucureștenilor!

5. Creștere economică
Salariu mediu de 1400 de euro pentru bucureșteni!

6. Termoficare
De la faliment la încălzire eficientă!

7. Siguranța în primul rând
Un oraș protejat de riscuri!

8. Educație și performanță
Învățăm să fim mai buni!

9. Bucureștiul sănătos
Fără risipă sau jumătăți de măsură!

10. Capitala șanselor egale
Un oraș pentru oameni, un oraș pentru toți!

11. Cultură și solidaritate
Capitală Europeană a Culturii zi de zi!

12. Urbanism
O temelie solidă pentru Noul București!

13. Un oraș civilizat cu animalele

***

Pentru Noul București, fiecare vot e crucial. Fiindcă pe 27 septembrie, la alegerile locale, avem un singur tur și o singură șansă.

Dacă sunteți susținători ai PNL sau ai USR PLUS – sau dacă v-ați săturat de administrația Firea-PSD – veniți la vot pentru a da Bucureștiului un primar de dreapta și o majoritate de dreapta, PNL și USR PLUS.

Împreună votăm pentru schimbare, împreună construim Noul București!

Alături de dumneavoastră, Nicușor Dan

NOUL BUCUREȘTI
Programul lui Nicușor Dan

testimonial image

Este evident că îl votez pe Nicușor Dan. Îmi doresc pentru familia mea, pentru fiul meu, pentru nepotul meu să trăiască într-o Capitală normală.

Victor Rebengiuc - actor de film, teatru și televiziune, activist al societății civile
testimonial image

Sunt aici să susțin candidatura lui Nicușor Dan pentru ca Bucureștiul să devină ceea ce merită să fie: o Capitală europeană.

Claudiu Bleonț - actor de teatru si film
testimonial image

Îmi doresc ca acest oraș să aibă un viitor în care nu există mediocritate și impostură.

Claudiu Maier - actor de teatru și film
testimonial image

Dintre candidații viitoarei campanii electorale avînd ca țintă Primăria Capitalei, cel mai plauzibil, din punctul meu de vedere, este dl. Nicușor Dan.

Andrei Pleșu - filozof și scriitor, critic literar și de artă
testimonial image

Nicușor Dan este un om extrem de inteligent, curajos, dar și cu o capacitate de muncă inepuizabilă.

Oana Poenaru - Președinte al Asociației Salvați Bucureștiul

#noulbucuresti

Bucureștiul are acum șansa extraordinară a schimbării și nu trebuie s-o irosească. Îndemn toți bucureștenii să vină la vot, să voteze pentru Noul București și să nu risipească voturile pe candidații fără șanse. Împreună scăpăm de administrația Firea-PSD și construim orașul pe care ni-l dorim!

Ziarul NOUL BUCUREȘTI

Anul 1, Nr. 1, Septembrie 2020

© 2020, Nicușor Dan. Toate drepturile rezervate.