10. Capitala șanselor egale – Un oraș pentru oameni, un oraș pentru toți!

Bucureștiul de azi e un oraș neprietenos și chiar dur cu categorii sociale precum copii, vârstnici sau persoane cu dizabilități.

Pornind de la tramvaiele ce fac imposibilă urcarea cărucioarelor, intrările în parcuri aglomerate de mașini, spațiile de joacă neîngrijite sau construite fără imaginație și continuând cu lipsa locurilor în creșe și cu inexistența centrelor de cartier pentru seniori, Capitala țării are un deficit important în privința facilităților sociale și a preocupării pentru o viață decentă a locuitorilor ei.

Dacă bucureștenii mă vor alege primar, împreună cu echipa dreptei și cu organizațiile non-guvernamentale active în Capitală, voi propune soluții și voi dezvolta proiecte care vor răspunde nevoilor sociale ale locuitorilor orașului.

Astfel, pentru copii și familii:

 • Vom reduce deficitul de locuri în învățământul preșcolar prin construcția și amenajarea de creșe și grădinițe, în colaborare cu primăriile de sector.
 • Vom îmbunătăți parcurile orașului prin igienizări, înlocuirea mobilierului vechi, repararea locurilor de joacă pe baza unui design creativ și vom îmbunătăți deplasarea cu cărucioare prin crearea de trotuare accesibile și degajarea de mașini a trotuarelor din zona parcurilor.
 • Vom deschide curțile și terenurile de sport ale școlilor ca spații de joacă și locații pentru evenimente dedicate copiilor la sfârșit de săptămână.
 • Vom transforma periodic unele străzi în spații pietonale, cu diferite ocazii, pentru a permite organizarea de evenimente ale comunității (atât în centru, cât și în cartiere).

Pentru bucureștenii defavorizați din punct de vedere social:

 • Vom realiza un inventar corect al locuințelor sociale, asigurând accesul familiilor care au cu adevărat nevoie de astfel de locuințe și, în paralel, vom începe un program de achiziție / construcție a locuințelor sociale.
 • Vom crea servicii de suport școlar pentru copiii din familii defavorizate, cu risc de abandon școlar, precum și programe de tip „a doua șansă” pentru copiii care, din diverse motive, au abandonat școala și trebuie reintegrați în sistemul educațional.
 • Vom înființa funcția de „avocat al bucureștenilor” (după modelul existent în alte mari orașe), care va apăra drepturile cetățenilor Capitalei în relația cu administrația publică locală.

Pentru vârstnici:

 • Vom realiza o rețea municipală de îngrijire și de asistență medicală la domiciliu a persoanelor de vârsta a treia cu mobilitate redusă.
 • Cu ajutorul marilor magazine, vom crea o bancă de alimente la nivelul Capitalei, cu filiale în sectoare, prin care vom ajuta cu alimente pensionarii cu venituri foarte reduse.
 • Vom crea centre pentru seniori în marile cartiere ale Bucureștiului și vom organiza activități culturale speciale pentru vârsta a treia în bibliotecile aparținând administrației locale.
 • Vom susține utilizarea pistelor de biciclete (existente și viitoare) și pentru cărucioarele electrice.
 • Vom emite abonamente municipale gratuite pentru seniori, care să le ofere acces la facilități culturale și sportive (teatre, operă, săli de sport, stadioane).

Pentru persoanele cu dizabilități:

 • Vom menține, în colaborare cu primăriile de sector, ajutorul pentru persoanele cu dizabilități.
 • Vom accesibiliza transportul public, instalând rampe electrice.
 • Ne vom asigura că – companiile de taximetrie alocă procentul egal de mașini accesibile persoanelor cu dizabilități.
 • Accesibilizarea tuturor clădirilor publice.
 • Vom demara un program de semnalizare a intersecțiilor pentru persoanele cu deficiențe de văz și de auz.
 • Crearea unor centre de zi care să permită însoțitorilor persoanelor cu dizabilități momente de respiro pentru rezolvarea diverselor probleme personale.
 • Înființarea unor centre speciale pentru tratarea diferitelor dizabilități la copii.

 

Cuprins:

1. Ce înseamnă Noul București
Un oraș în care oamenii respiră mai bine, se mișcă mai bine, câștigă mai bine!

2. O guvernare de dreapta pentru Capitala României
Punem cetățeanul pe primul loc!

3. Mobilitate urbană
Din cartier în centru în maxim 25 de minute!

4. Respect pentru mediu
Creștem speranța de viață a bucureștenilor!

5. Creștere economică
Salariu mediu de 1400 de euro pentru bucureșteni!

6. Termoficare
De la faliment la încălzire eficientă!

7. Siguranța în primul rând
Un oraș protejat de riscuri!

8. Educație și performanță
Învățăm să fim mai buni!

9. Bucureștiul sănătos
Fără risipă sau jumătăți de măsură!

10. Capitala șanselor egale
Un oraș pentru oameni, un oraș pentru toți!

11. Cultură și solidaritate
Capitală Europeană a Culturii zi de zi!

12. Urbanism
O temelie solidă pentru Noul București!

13. Un oraș civilizat cu animalele

***

Pentru Noul București, fiecare vot e crucial. Fiindcă pe 27 septembrie, la alegerile locale, avem un singur tur și o singură șansă.

Dacă sunteți susținători ai PNL sau ai USR PLUS – sau dacă v-ați săturat de administrația Firea-PSD – veniți la vot pentru a da Bucureștiului un primar de dreapta și o majoritate de dreapta, PNL și USR PLUS.

Împreună votăm pentru schimbare, împreună construim Noul București!

Alături de dumneavoastră, Nicușor Dan

NOUL BUCUREȘTI
Programul lui Nicușor Dan

testimonial image

Este evident că îl votez pe Nicușor Dan. Îmi doresc pentru familia mea, pentru fiul meu, pentru nepotul meu să trăiască într-o Capitală normală.

Victor Rebengiuc - actor de film, teatru și televiziune, activist al societății civile
testimonial image

Sunt aici să susțin candidatura lui Nicușor Dan pentru ca Bucureștiul să devină ceea ce merită să fie: o Capitală europeană.

Claudiu Bleonț - actor de teatru si film
testimonial image

Îmi doresc ca acest oraș să aibă un viitor în care nu există mediocritate și impostură.

Claudiu Maier - actor de teatru și film
testimonial image

Dintre candidații viitoarei campanii electorale avînd ca țintă Primăria Capitalei, cel mai plauzibil, din punctul meu de vedere, este dl. Nicușor Dan.

Andrei Pleșu - filozof și scriitor, critic literar și de artă
testimonial image

Nicușor Dan este un om extrem de inteligent, curajos, dar și cu o capacitate de muncă inepuizabilă.

Oana Poenaru - Președinte al Asociației Salvați Bucureștiul

#noulbucuresti

Bucureștiul are acum șansa extraordinară a schimbării și nu trebuie s-o irosească. Îndemn toți bucureștenii să vină la vot, să voteze pentru Noul București și să nu risipească voturile pe candidații fără șanse. Împreună scăpăm de administrația Firea-PSD și construim orașul pe care ni-l dorim!

Ziarul NOUL BUCUREȘTI

Anul 1, Nr. 1, Septembrie 2020

© 2020, Nicușor Dan. Toate drepturile rezervate.